Over ons

Wij zijn gesloten van 20 februari t/m 29 februari.

Uitbaeterij De Viersprong: een fijne plek in het middeleeuwse stadje Batenburg. Een plek waar je heerlijke koffie drinkt, lekker luncht, bijkletst en borrelt met vrienden en ’s avonds een hapje eet. In ons sfeervolle restaurant of bij mooi weer op het gezellige terras.

Uitbaeters Jerry en Alice

Uitbaeters Jerry van der Pluijm en Alice Scholte namen het stokje in de zomer van 2021 over van Corrie en Gijs. Ze vertellen:
“Uitbaeterij De Viersprong wordt al sinds jaar en dag gewaardeerd om het ‘huiskamer-gevoel’ én de uitstekende keuken. Dat willen we natuurlijk graag behouden, waarbij we hier en daar onze eigen twist inbrengen. Vertrouwd en ook eigentijds. We zijn trots dat wij ons de uitbaeters mogen noemen. Voel je welkom!”

Uitbaeterij De Viersprong: meer dan een eeuw historie

Het verhaal van Uitbaeterij De Viersprong gaat terug naar het jaar 1900, toen ons prachtige pand aan de Grootestraat werd gebouwd op de plek waar in de 19e eeuw dijkgraaf Poelman woonde. Al in 1907 werd hier een herberg / café gevestigd. Grappig detail: het huisnummer was toen nog 89. Het wijzigde later in 92; nu is ons adres alweer jaren Grootestraat nummer 44.

De naam ‘Viersprong’ is ontleend aan de ligging: je vindt ons op de kruising van de Grootestraat, Veerstraat, Ringdijk en Molendijk, in het hart van het pittoreske Batenburg. De Viersprong behoort tot beschermd stadsgezicht. De ligging is fantastisch: op een steenworp afstand stroomt de Maas, vind je de imposante Sint Victorkerk én de kasteelruïne, daterend uit de 12e eeuw.

Batenburg: stadsrechten sinds 1349

De historie van Batenburg gaat véél verder terug, tot mogelijk wel meer dan 2000 jaar. In 1349 kreeg Batenburg officieel stadsrechten. Hoewel het anno nu met nog geen zevenhonderd inwoners een dorps karakter heeft, is Batenburg daarmee het oudste stadje van de provincie Gelderland. Batenburg ademt historie. Naast de ruïne van Kasteel Batenburg zijn er veel rijksmonumentale boerderijen en ook een prachtige molen. Dat maakt dat De Viersprong niet alleen geliefd is bij mensen uit het land van Maas en Waal, maar ook dagjesmensen en toeristen mag verwelkomen.

Jan van de Bovenkamp (voormalig wethouder van Batenburg en trots Batenburger) beschreef de omgeving van De Viersprong ooit eens als volgt:

“Het stadje is heel simpel gebouwd: De Grootestraat en haaks daarop de Kruisstraat. Zo werd een stad opgezet. Evenwijdig aan die Grootestraat loopt Achternève (tegenwoordig Parallelweg genoemd). Bekijkt u vanaf het Pleintje met de stadspomp de mooie, goed gerestaureerde boerderijtjes en de eeuwenoude kerk die gewijd is aan St Victor. Het is allemaal dichtbij, dus de romantische ruïne van het ooit zo fiere kasteel zal u niet ontgaan. Staat u ook even stil bij de blauwe steen (die rood van kleur is). Lang geleden werd er de doodskist aan vastgeklonken van hem die voor zijn heengaan niet alle schuld had afgelost. Stopt u ook even bij ‘de Munt’ waar – naar men zegt – vroeger de Batenburgse dukaten werden geslagen. Loopt u vooral eens naar de Maas die al zo lang het water uit Frankrijk naar de zee draagt en onderweg ook Batenburg voorziet van vruchtbare rivierklei. Het is genieten in Batenburg. Ook hier in ‘De Viersprong’.”


Reviews

Uitbaeterij De Viersprong

Google Reviews
5